Na pustém ostrově obklopeném hlubokým oceánem není o jídlo nouze. Ale má to háček. Kokosy, kokosy a zase jenom kokosy. Protože už se ale nám i dětem zastesklo po té naší staré dobré české kuchyni, čtvrtý den mimo civilizaci se nesl v duchu sbírání, lovení a vaření.

Největší pomoc v kuchyni je správný recept. O ten jsme děti nemohli ochudit. Nejdřív si ale v lese musely nasbírat správné suroviny. Nebylo to ale jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Maso musely ulovit šiškami a vzácné brusinky si mohly odnést jen když na kostce padla šestka. Do toho všeho je z lesa vyháněli místní domorodci. Běhalo se a taktizovalo, až jsme z toho všichni dostali hlad. K obědu jsme si pochutnali na výborném knedlu, vepřu, zelu jako od babičky, ale honba za surovinami ještě nekončí.Domorodcům už bylo jasné, že svoje drahocenné suroviny musí začít bránit víc, jinak jim žádné nezbydou, proto si pro naše trosečníky připravili různé opičí dráhy. Museli se mrštně provléknout obručí, udržet kluzké mýdlo a to všechno v týmu a společně. Pak už jen zbývalo ingredience správně smíchat a delikatesy byly na světě. Nechyběla svíčková ani salát. Jídlo pro všechny je teď zaopatřené a trosečníci budou moct objevovat nové záhady tajemného ostrova s plným žaludkem.

Večer jsme společnými silami rozdělali oheň, abychom se v těchto chladnějších dnech trošku zahřáli. Po kmenové radě nás dokonce přišel navštívit i jeden hudebně nadaný domorodec a spolu s ním jsme si zazpívali písničky všem dobře známé i nové.

Když se setmělo všimli jsme si, že kousek od nás v lese poletují exotické světlušky. Po skupinkách se je děti vydávaly prozkoumávat. Blikotající světlušky si pro ně připravily otázky na kterých si ověřily, jaké znalosti mají děti o ostrově a lidech, kteří na něm žijí.

Po takhle nabitém dnu už se nám všem zavírali oči, tak jsme se rovnou z lesa vydali do útulných peřin. Už teď je jasné, že kdyby naše trosečníky viděl Robinson Crusoe rozhodně by na ně byl pyšný. Je hluboká noc, čtvrtý den končí a my si necháváme zdát, co za dobrodružství nás čeká další den.

18