Teplé ranní paprsky nás probudily akorát na snídani a i přesto, že se nám z postelí po včerejším náročném dni moc nechtělo a počasí je spíš podzimní než letní, věděli jsme že, dobrodružství nepočká a tak jsme do pátého dne s chutí vykročili.

Hned po jídle jsme si všimli, že k našemu ostrovu připlouvá neznámá loď. Přijela nás totiž pozdravit speciální jednotka hasičů. Naši dobrodruzi na vlastní oči viděli různá náčiní a dokonce si vyzkoušeli i hasit opravdovou hadicí! Někteří z nich si dokonce oblékli zvláštní kombinézu, která odolá i těm nejvyšším teplotám.

Výcvik nás sice zmohl, odpoledne nás však ještě čekala velká cesta do sousedního kmene domorodců. Vidět po tak dlouhé době vcelku civilizované místo bylo pro všechny šokující. A i když byl kmen vcelku vyspělý, měnu se zatím ještě používat nenaučili. Jediné, co znali, byl výměnný obchod. Naštěstí jsme měli nějaké drobnosti u sebe a tak mohlo smlouvání začit. Někteří obyvatelé byli trošku nerudní, jiní nám s radostí otevřeli dveře. Postupně jsme různým vyměňováním získali samé zajímavé předměty. Ať už šlo o židli, starodávný jugoslávský telefon, který na pustý ostrov musel snad přinést nějaký oceánský proud, nebo drahocenné šperky. Se všemi cennostmi jsme se už pak mohli pomalu vydat zpátky. Těsně předtím než jsme tuto malebnou vesničku opustili, jsme se dozvěděli, že se v nedalekém lese nachází schovaný poklad. Vzácné perly však prý hlídá znepřátelený kmen. Naši trosečníci se však ani této výzvy nezalekli a hon na poklad mohl začít. V lese se museli vyhýbat zrádným liánám i domorodým válečníkům. Nebezpečná akce se nakonec povedla! A my jsme si spolu s sebou odnesli i cenné dary moře – krásné blyštivé perly.

S hromadou nových vymožeností se vracíme. Zútulníme si jimi své příbytky a snad nám budou dělat do konce našeho dobrodružství na ostrově radost.

5